Wykorzystanie w kuchni warzyw marynowanych

Wykorzystanie w kuchni warzyw marynowanych

Wykorzystanie w kuchni warzyw marynowanych

Marynowanie to znany od wieków sposób konserwowania warzyw. Warzywa marynowanehttp://rogowski.net.pl/warzywa-marynowane/ – są idealnym dodatkiem do obiadów i kolacji zimą. Marynaty są także świetną przekąską. A schyłek lata to odpowiednia pora, by zacząć przygotowywać domowe zapasy. Zatem jakie warzywa marynujemy najczęściej?

Jak marynować warzywa?

Marynujemy dojrzałe warzywa bez oznak zepsucia. Przez zamarynowaniem każde warzywo należy dokładnie opłukać (i ew. obrać ze skórki). Możemy je konserwować w całości lub kroić na mniejsze kawałki. Nasze babcie zalecają całonocne moczenie warzyw przed ich zamarynowaniem. Warzywa marnowane nabiorą głębokiego smaku jeżeli dodamy do nich: czosnek, koper, ziele anielskie, liść laurowy. Dzięki temu staną się bardziej aromatyczne. Zalewa do konserwowania warzyw zazwyczaj składa się z wody, octu, cukru i soli. Słoiki, w których będziemy marynować warzywa muszą być także dokładnie umyte. Kiedy słoiczki są już zamknięte, należy je wstawić do gorącej wody i gotować około 20 minut.

Warzywa marynowane – co najczęściej konserwujemy?

Warzywa jakie najczęściej marynujemy to ogórki, papryka, grzyby leśne, pieczarki, buraki. Są to idealne dodatki zimą do obiadu. Również część z nas konserwuje takie warzywa, jak:
– kalafior – można go stosować jako przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Jest bardzo łagodny w smaku dlatego bez problemu można go łączyć z wieloma daniami, np. jako dodatek do sałatki. Warzywo zawiera wiele witamin i minerałów: potas, magnez, mangan oraz witaminy: B1, B2, B5, B6, B9, C i K;
– marchewka – również marynowana marchewka będzie świetnym uzupełnieniem wielu dań. Można ją podawać jako dodatek do obiadu, sałatki. „W marchewkach znajdziemy pożyteczne składniki takie jak: witamina A, B1, B2, B3, B6, C, E, H, K, wapń, żelazo, miedź, fosfor oraz pektyny. Jednym z najważniejszych składników, jakie zawiera marchew, jest beta-karoten”. Marchewkę możemy marynować samą lub z dodatkiem, np. groszku zielonego;
– cebula – możemy marynować zarówno cebulę czerwoną jak i białą. Cebula doskonale pasuje do kanapek, mięsa, sałatek, czy dań na bazie fasoli. Nadaje każdej potrawie bardziej wyrazisty smak. Także jest bogata w witaminy: Cebula jest również uważana za lekarstwo na przeziębienia i grypę;
– czosnek – do marynowania polecany jest czosnek polski, który ma dużo bardziej wyrazisty smak niż chiński. Sezon na marynowany czosnek zaczyna się w sierpniu, kończy zaś w październik – w tym przedziale czasowym jest on najlepszy. Czosnek źródło witamin z grupy B i witaminy C. Ponadto jest dobrym źródłem składników mineralnych takich jak: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, cynku, miedzi, kobaltu, chromu, manganu, selenu i magnezu;
– kolby kukurydzy – taka kukurydza idealnie nadaje się na sałatki, do kanapek lub też jako chrupiący dodatek do grilla. W swoim składzie posiada witaminę B, D, E oraz minerały: potas, fosfor, magnez, selen i żelazo;
– ziarna kukurydzy – jeżeli nie lubimy całej kukurydzy to możemy zamarynować jej ziarna. Będzie idealnym dodatkiem do sałatek i przetworów;
– zielony groszek – warzywa marynowane to także groszek. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, mięsa i obiadu. Odpowiednio zakonserwowany ma dużo lepszy smak niż kupny.

Warzywa marynowane to idealne dodatek do dań obiadowych i sałatek – zwłaszcza zimą, kiedy trudno o kupno świeżych warzyw. Możemy marynować większość warzyw od papryki, ogórków, po cebulę, czosnek, kukurydzę, marchew. Marynaty są bardzo proste w wykonaniu. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie zajmuje także dużo czasu.

Category : Gastronomia Tags :