Stal nierdzewna, srebro czy złoto? O tym, które sztućce wybrać

Stal nierdzewna, srebro czy złoto? O tym, które sztućce wybrać

Stal nierdzewna, srebro czy złoto? O tym, które sztućce wybrać


Stal szlachetna jest najpopularniejszym materiałem, z jakiego produkuje się sztućce do zastaw stołowych. Jednak w polskich domach można spotkać również piękne zestawy ze srebra, rzadziej ze złota. Wszystko zależy głównie od indywidualnych upodobań. Należy jednak pamiętać, że sztućce najlepiej kupować u znanych producentów, jak np. Hefra, a unikać przypadkowych sklepów, gdzie cena wydaje się podejrzanie niska. Rynek jest bowiem nasycony produktami drugiej kategorii, znacznie mniej odpornymi na ścieranie, kwasy zawarte w potrawach czy też działanie detergentów. Czym zatem różnią się między sobą podstawowe surowce?

Sztućce ze stali szlachetnej

W tym przypadku autem jest bardzo dobry stosunek ceny do jakości wykonania. Skład bywa różny, bo stal wzbogaca się nie tylko w chrom i nikiel, które nadają im ponadprzeciętną odporność na uszkodzenia mechaniczne i chemiczne, ale też mangan, miedź, węgiel, a nawet molibden. Zasada jest przy tym następująca – im wyższa zawartość chromu i niklu w stopie, tym lepiej. Dobrej jakości sztućce ze stali szlachetnej nie mogą mieć zawartości chromu niższej niż 11%. Producenci posługują się różną nomenklaturą, dlatego można spotkać zarówno ciągi liczb i liter, np. X50CrMoV15 (stal zawiera 15% chromu ) oraz oznaczenia, które wprost wskazują na zawartość chromu i niklu w stali, np. 15:12 (odpowiednio 15% chromu i 12% zawartości niklu).

Srebro i złoto dla wymagających

Sztućce ze srebra, np. te dostępne na www.hefra.pl do złudzenia przypominają te ze stali szlachetnej, ale są znacznie mniej odporne na uszkodzenia fizyczne i chemiczne. Powinny być ręcznie myte po każdym posiłku i przechowywane w specjalnych torebkach w taki sposób, aby ograniczyć im dostęp do wilgoci. Pod wpływem wody srebro utlenia się i ciemnieje. Sztućców ze srebra nie stosuje się raczej na co dzień – wymagają starannej i czasochłonnej pielęgnacji. Z kolei złote sztućce są w zasadzie niedostępne w regularnej sprzedaży ze względu na koszt surowca. Złoto jednak znacznie lepiej znosi regularną eksploatację, ale na polskich stołach znajdziemy przede wszystkim sztućce pozłacane, których materiałem bazowym jest stal nierdzewna.

Category : ogolne Tags : , , , , , ,