Pasty warzywne – świetny sposób na pyszny dodatek do dań

Pasty warzywne – świetny sposób na pyszny dodatek do dań

Pasty warzywne – świetny sposób na pyszny dodatek do dań

Zawsze warto mieć w lodówce kilka opakowań gotowych past warzywnych. Można z ich pomocą wyczarować w ekspresowym tempie pyszne kanapki na drugie śniadanie do szkoły czy pracy albo szybko przyrządzić efektowny posiłek w razie wizyty niespodziewanych gości.

Jak produkuje się pasty warzywne?

Produkcja tych świetnych dodatków jest niezwykle prosta, choć oczywiście wymaga wyspecjalizowanego parku maszynowego i odpowiednich warunków higienicznych. Pasty warzywne wytwarza się w podobny sposób, jak niegdyś zwykło się je ucierać w domach. Odpowiednio wyselekcjonowane warzywa poddaje się najczęściej obróbce termicznej, następnie rozdrabnia na gładką masę, przyprawia ziołami, pieprzem, solą a niekiedy czosnkiem. Kolejno dodaje się do niektórych z nich inne wzbogacające smak dodatki (np. orzechy), miesza, pakuje i otrzymujemy gotowe pasty. Oczywiście w rzeczywistości proces produkcji jest nieco bardziej skomplikowany, jednak w skrócie możemy go przedstawić właśnie w taki sposób.

Niezaprzeczalną zaletą gotowych past warzywnych jest ich uniwersalność. Można w szybkim tempie stworzyć za ich pomocą bardzo efektowne, acz proste potrawy. Dodatkowym atutem jest to, że można je zawsze mieć pod ręką, a także fakt, że wytwarzane są z warzyw w ich sezonowym okresie, co sprawia, że produkuje się je z najbardziej wartościowych, bogatych w witaminy i składniki mineralne warzyw.

Wspaniały dodatek do kanapek

Najbardziej popularnym zastosowaniem past warzywnych jest ich użycie jako dodatku do kanapek. Rzeczywiście, pasty z dyni, fasoli lub innych warzyw strączkowych, ale także pieczarkowo – paprykowa lub lekka i ożywcza kalafiorowo – ogórkowa czy dość kaloryczna, ale bardzo smaczna pasta z awokado albo równie zielona brokułowa, wspaniale nadają się do smarowania nimi kanapek w postaci gotowej potrawy. Jeśli jednak zamiast wegetariańskich posiłków wolimy bardziej tradycyjne bułki z szynką czy chleb z kiełbasą, również możemy zastosować warzywne pasty w formie przypraw do wędlin takie jak, chociażby pasta czosnkowa, chrzanowa czy cebulowa.

Jak jeszcze można podać pastę warzywną?

Oprócz najbardziej popularnego sposobu serwowania past warzywnych z pieczywem istnieje jeszcze wiele innych metod wykorzystania tego specyfiku w sztuce kulinarnej. Świetnym pomysłem jest zastosowanie past jako dipów do sałatek czy fondue lub wzbogacenie nimi smażonego, czy pieczonego mięsa, lub ryb (świetnie smakuje łosoś z pastą czosnkową albo pieczona karkówka z chrzanową). Bardzo oryginalnym daniem są ptysie na ostro. Ciasto, takie samo jak do przygotowania słodkich ptysiów przyprawia się ziołami a do gotowych, upieczonych już „ciasteczek” nakłada się różnego rodzaju pasty rybne, serowe czy właśnie warzywne.
Z pasty pesto czy brokułowej można przygotować wspaniałe spaghetti albo wykorzystać je (a także inne pasty warzywne) w formie farszów do naleśników czy sosów do tortilli.

Pasty warzywne, mimo że są w swojej istocie dodatkami bardzo prostymi, dodają wielu potrawom wyrafinowanego smaku i potrafią ożywić nawet zwyczajne i standardowe danie.

Category : Gastronomia