Gotowe produkty w restauracjach. Czy warto stawiać na warzywa dla gastronomii?

Gotowe produkty w restauracjach. Czy warto stawiać na warzywa dla gastronomii?

Gotowe produkty w restauracjach. Czy warto stawiać na warzywa dla gastronomii?

Warzywa dla gastronomii od kilku lat chętnie wykorzystywane są przez wszystkich restauratorów. Ich popularność wynika z tego, że dzięki nim można zaoszczędzić mnóstwo czasu, a co za tym idzie też i pieniędzy. Jednak czy rzeczywiście warto stawiać na gotowe rozwiązania? A może tracą na tym potrawy? Przeczytaj ten artykuł i sprawdź, czy warto podczas gotowania używać warzyw dla gastronomii.

Szybkie i smaczne dania

Branża gastronomiczna to jedna z tych branż, w której liczy się nie tylko jakość, ale też szybkość przygotowanych posiłków. W końcu goście bardzo często są niecierpliwi, dlatego też nie można im pozwolić czekać. Co zrobić, by w prosty i szybki sposób przyrządzić smaczne dania?
Jednym z rozwiązań, prócz zatrudnienia dobrego szefa kuchni i pomocników, jest skorzystanie z gotowych rozwiązań, jaką niewątpliwie są warzywa dla gastronomii. W ofercie hurtowni oraz dostawców warzyw można spotkać różnorodne warzywa, które są od razu pokrojone według życzeń klienta. Warzywa dla gastronomii mogą być pokrojone m.in. w kostkę lub paski, jednak wielu dostawców wychodzi naprzeciw restauratorom i kroi produkty według ich uznania.

Wracając do meritum sprawy, w prowadzeniu restauracji bardzo ważny jest czas. Nie chodzi tu oczywiście o to, by serwować odgrzewane danie, ponieważ w ten sposób jedynie straci się klientów, ale o to, by przygotować świeże posiłki z wykorzystaniem wcześniej przygotowanych warzyw. Pamiętaj o tym, by warzywa dla gastronomii kupować z głową. Co to oznacza? Należy dokładnie przeanalizować, ile warzyw jest potrzebne w Twoim lokalu. Wielu menagerów niedokładnie kalkuluje zamówienia, przez co zamawia zbyt dużo, a potem nie chce tego wyrzucać. W konsekwencji dania, które serwują nie są dobre i tracą klientów, ponieważ używają nieświeżych produktów. Jeśli już więc zdecydujesz się na warzywa dla gastronomii, dokładnie oszacuj, ile ich potrzebujesz. Nie warto nadszarpywać reputacji restauracji z chęci oszczędzania i używania starych produktów. Dlatego lepiej przed złożeniem zamówienia porozmawiać z szefem kuchni i z nim uzgodnić szczegóły dostawy.

Przez kogo jeszcze używane są warzywa dla gastronomii?

Warzywa dla gastronomii można wykorzystać nie tylko w restauracjach. Krojone warzywa to także dobry pomysł dla przemysłu spożywczego, do którego zalicza się również hale produkcyjne, które przygotowują mrożone warzywa czy gotowe produkty, jak na przykład pasty warzywne. W ten sposób producenci wyżej wymienionych produktów zaoszczędzają czas i pieniądze, a przy tym nie tracą na smaku dania. Najlepszym tego przykładem jest duże zainteresowanie gotowymi produktami. Polacy coraz chętniej stawiają nie tylko na pasty warzywne czy zupy kremy, ale też mix mrożonych warzyw, z których w szybki i prosty sposób mogą przygotować pyszne i zdrowe dania. Ma to ogromne znaczenie, szczególnie w dzisiejszych czasach, w których zdrowy tryb życia jest bardzo modny i propagowany w mediach.

http://rogowski.net.pl/o_nas/

Category : HoReCa