Cebula marynowana – sposoby na wykorzystanie

Cebula marynowana – sposoby na wykorzystanie

Cebula marynowana – sposoby na wykorzystanie

Cebula marynowanahttp://rogowski.net.pl/warzywa-marynowane/ – nie jest tylko smakowitą przekąską, ale ma również wiele różnorodnych zastosowań w każdej kuchni. Te apetyczne i chrupkie cebulki mogą być nie tylko pysznym dodatkiem do prostych kanapek, ale mogą również sprawić, że nawet banalne potrawy stają się o wiele bardziej wykwintne! Doświadczeni szefowie kuchni bardzo często sięgają po marynowaną cebulę, by nadać serwowanym daniom niezapomnianego aromatu, który zachwyci nawet najbardziej wybrednych koneserów dobrej kuchni.

Jak można wykorzystać cebulę marynowaną w kuchni?

Cebula marynowana, oczywiście, jest pyszna sama w sobie, bez dodatkowych składników – można zajadać się nią z przyjemnością i bez wyrzutów sumienia. Cebula bowiem jest znana z mnogości dobroczynnych dla ludzkiego ciała właściwości – jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, które wspaniale wpływają na organizm. To warzywo, mimo tego, że czasem doprowadza nas do łez, zawiera w sobie wiele minerałów – takich jak magnez, cynk, krzem, fosfor i siarka – które pomagają wzmacniać ogólną odporność ludzkiego organizmu. Dzięki niej jesteśmy mniej podatni na choroby i infekcje.

Marynowana cebulka nie tylko pysznie wygląda, ale też świetnie się spisuje jako dodatek do wielu różnorodnych dań. Zwykła sałatka z dodatkiem marynowanej cebuli staje się o wiele bardziej atrakcyjna i niebanalna. Z powodzeniem zastąpi surową cebulę, dodając potrawie nowego, atrakcyjnego posmaku, który zachwyci każdego, nawet najbardziej wymagającego, smakosza. Wielobarwna sałatka ze świeżych warzyw z dodatkiem marynowanej cebulki jest odświeżającym dodatkiem, który idealnie pasuje do smaku grillowanego mięsa.

Cebula marynowana doskonale sprawdzi się też jako dodatek do domowego hamburgera. Wystarczy przygotować w świeżej bułeczce burgera z mięsa wołowo-wieprzowego, dodać ulubione warzywa i marynowaną cebulę, uzupełnić całość wybranym serem i sosem i gotowe! Teraz wystarczy już tylko spiąć całość długim patyczkiem lub wykałaczką i można delektować się pysznym posiłkiem.

Innym sposobem wykorzystania w kuchni cebulki marynowanej jest użycie jej przy gotowaniu gulaszu. Dzięki niej smak tej dobrze znanej wszystkim potrawy nabiera wyrazistości. Przygotowanie tego dania jest zaskakująco proste – cebulkę marynowaną wystarczy dodać do gotującej się potrawy w momencie, gdy mięso jest już miękkie. Wzbogacony o smak cebulki gulasz zyskuje zupełnie nowy charakter.

A co powiesz na pastę?

Marynowana cebulka znajduje zastosowanie w przygotowaniu różnorodnych past, które można dodawać do kanapek lub mięsa – jedną z takich past jest chutney, czyli rodzaj sosu przypominającego marmoladę, który wykorzystywany jest w indyjskiej kuchni. Można go przygotowywać z wielu różnych warzyw i owoców, także marynowanej cebuli – w zależności od wykorzystanych przypraw smak pasty może być łagodny, słodki lub pikantny – dla każdego znajdzie się coś, co z pewnością mu posmakuje. Chutney z marynowanej cebuli doskonale komponuje się z kozimi serami i szarpaną wieprzowiną, idealnie współgrając z ich smakiem.

Kolejną interesującą potrawą, idealną do szybkiego przygotowania, gdy trzeba czymś poczęstować niezapowiedzianych gości, są koreczki z marynowaną cebulką. Można komponować je dowolnie, nabijając na wykałaczkę apetyczne składniki – cebulka doskonale komponuje się z konserwową papryką, zielonymi oliwkami, ogórkami konserwowymi i marynowanymi pieczarkami, można je też wzbogacić o kosteczkę żółtego sera lub drobno ukrojonego kabanosa. Koreczki takie są bardzo eleganckie i świetnie sprawdzają się jako przekąska, którą można przygryzać podczas miłych rozmów na najróżniejsze tematy.

Category : Gastronomia